Capusele
- Denumire: Capusa (Fam. Ixodidae-Ixodes Ricinus)
- Dimensiune: 2.5- 4 mm (14 mm dupa hranire)
- Culoare: rosu-maro, gri-maro, galben-maro
- Hrana: sange om sau animale
- Zone Preferate: spatii verzi
- Perioada Activitate: perioada calda (primavara – vara)
Capusele sunt paraziti artropozi de dimensiuni mari de la 2 la 30 de mm care se hranesc cu sangele vietuitoarelor de care se prind. Acestea reprezinta un pericol mare atat pentru oameni, cat si pentru animale intrucat muscatura lor transmit boli grave atat oamenilor (tifosul, Lyme sau febra recurenta) ce pot duce duce pana la paralizie, cat si animalelor (babeioza, meningita de Rocky Mountains, ehrlichiozasianaplasmoza) ce pot duce pana la decesul acestora. In Romania exista 27 de specii de capuse, cea mai frecventa fiind lxodesricinus.
Cum se manifesta muscatura capusei?
Muscatura capusei este nedureroasa, acesta fiind principalul motiv pentru care acestea sunt identificate tarziu, dupa ce apar complicatiile. Indepartarea capusei in cel mai scurt timp dupa atasarea acesteia este vital. Se recomanda indepartarea acesteia cu o penseta prin prinderea acesteia cat mai aproape de cap si se extrage din piele. Odata eliminata, se recomanda pastrarea acesteia pentru cazul in care medicul va dori sa o examineze.
Care sunt principalele simptome care apar?
Simptomele majoritatii bolilor transmise de capusa sunt slabirea, umflarea incheieturilor. Cele mai multe boli incep sa se manifeste la cateva ore dupa muscatura, dar altele pot intarzia sa apara zile sau saptamani.
In cazul in care sunt prezente unul din simptomele muscaturii de capusa este necesara adresarea unui medic de urgenta si contactarea unei firme specializate in dezinsectie si deratizare pentru indepartarea focarului.
Cum se face dezinsectia capuselor ?
Dezinsectiile se fac exclusive cu substante toxice de gradul III si IV aprobate de Ministerul Sanatatii, ce nu dauneaza oamenilor sau animalelor de companie. Insecticidul se transport intr-o pompa si este imprastiat cu ajutorul unui atomizor. Pentru eficienta sporita se recomanda o interventie dubla la distanta de 2 saptamani. Prima data sunt eliminate capusele vii, apoi capusele dezvoltate din larvele depuse de primele.
Pentru siguranta dumneavoastra si a animalelor de companie, daca sunteti inconjurat de zone verzi, pentru a preveni muscaturile de capuse si implicatiile grave ale bolilor transmise de acestea, este indicat sa ne apelati pentru o interventie de deratizare capuse.
Contactati-ne la numarul de telefon 0753.236.789 , la pagina de CONTACT sau PRETURI